Hoe behandel ik schimmel op wanden en plafonds, en is dit in de toekomst te voorkomen?

Schimmels in huis zijn erg vervelend. Het is niet fraai, en slecht voor de gezondheid. Schimmels komen vaak voor in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders. Weinig tot geen ventilatie kan hier een oorzaak van zijn.

Hoe herken je schimmel in badkamer of keuken

Schimmels ruiken vaak muf en zijn duidelijk te zien op plafond of wanden, op de muren of plafond ontstaan zwarte plekjes die in der loop der tijd steeds meer worden.

Schimmel in de badkamer

Schimmels ontstaan vaak in vochtige ruimtes zoals in de badkamer of keuken. Doordat het hier vaak vochtig en warm is en vaak te weinig ventilatie is, is dit de ideale plek voor schimmels om zich hier te nestelen. Voor dat u de schimmel wilt gaan verwijderen is het raadzaam om eens te kijken of u de oorzaak kunt aanpakken, bijvoorbeeld door de ruimte beter te ventileren. 

Schimmel verwijderen 

Voordat je de wanden of plafond kan gaan schilderen moet je eerst alle schimmels verwijderen met een goede schimmel reiniger. Het verwijderen van de schimmels kan soms ook met andere middelen, maar de schimmelsporen worden niet vaak niet goed verwijderd, wij raden dus aan om de schimmels toch echt te verwijderen met een goed schimmelreiniger. Dit stinkt wel, dus raden wij aan om een koolstof masker, goede handschoenen en een bril te dragen tijdens het verwerken van deze schimmelreiniger. Na het aanbrengen dient u de schimmelreiniger enige tijd in te laten werken en daarna dient de gehele ondergrond goed te worden afgespoeld met schoon water en goed worden afgedroogd.

Schimmelwerende verf

Als de schimmels goed zijn verwijderd kan het zo zijn dat de ondergrond toch nog zo is aangetast dat opnieuw schilderen echt noodzakelijk is. Wij raden u dan aan om een schimmelwerende verf te gebruiken, de schimmels komen dan niet of minder snel terug. goede voorbeelden van schimmelwerende verf zijn de Pastolex Super Acryl SW en de Sikkens Alpha Humitex. Op deze verf soorten hebben schimmels meer moeite om op te groeien. Verder blijft ventilatie wel het belangrijkste.

Schimmel van de kitlaag verwijderen

Een bekend probleem is schimmel in de kitlaag tussen de douchebak en wandtegels. U kunt met schimmel reiniger de kitlaag proberen schimmelvrij te krijgen. Wel is het zo dat met de schimmel reiniger de kitlaag aangetast kan worden en in het meest slechtste geval deze niet meer zorgt voor een waterdichte verbinding, met lekkage tot gevolg. Wanneer de kitlaag vol met schimmels zit, is het wel eens beter de kitlaag te verwijderen en deze opnieuw aan te brengen met een sanitair siliconenkit. Hierdoor is de schimmel verwijderd en bent u weer verzekerd van een waterdichte verbinding in de badkamer. Delen die nog over geschilderd moeten worden kunt u niet met siliconenkit behandelen, hiervoor gebruikt u een overschilderbare kit.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Schimmelwerende verf

Enkele voorbeelden van schimmelwerende muurverf zijn:

 

 

Artikelen bij deze pagina