Wat zijn de beste omstandigheden om buiten te schilderen?

Een veel gestelde vraag is. Wat zijn de beste omstandigheden om buiten te schilderen? Over het algemeen kan je schilderen boven een tempratuur van 5 graden Celsius, en onder een relatieve vochtigheid van 85% (dit wil meestal zeggen geen regen, mist of douw). Er is voor verven niet perse een maximale tempratuur, alleen is het af te raden om het vol in de zon te doen, en boven de 30 graden Celsius. Voor de winter bestaan er ook doorwerk verven die tot 0 graden Celsius verwerkbaar zijn.

Tot welke temperatuur kun je schilderen?

De meest gunstige temperatuur voor het schilderen van buiten verf is zo rond de 10 tot 23 graden.Te koud is niet goed, maar te warm is ook niet best voor een goed eindresultaat.Op iedere verfbus en in ieder verf kenmerkblad staat wat de droogtijd van de verf. Als er bijvoorbeeld staat dat een verf een droogtijd heeft van 16 uur, dan wordt daabij bedoeld dat de verf droog is na 16 uur bij 20 graden celcius. Dat betekend dat als het 10 graden is de verf wel droogt maar dat de droging wel langer duurt dan 16 uur. Een stelregel zou je kunnen gebruiken, bij halvering van de temperatuur een verdubbeling van de droogtijd. Hou dat dus wel in de gaten.

Bij te koud weer droogt de verf te traag of niet, bij te warm weer droogt de verf te streperig op en de vloeiing van de verf is te slecht.

 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

De vragen die hier bij horen zijn :

  • Beste periode voor buitenschilderwerk?
  • Wat zijn de ideale omstandigheden om buiten te schilderen?
  • Schilder weersomstandigheden?
  • Wat is het beste schilderseizoen?
  • Wat zijn de beste omstandigheden om buiten te schilderen?
  • Buiten schilderen wat nu?

 

Artikelen bij deze pagina