De beste tips en tricks om metaal te verven

Diverse metaalsoorten verven: pak het doordacht aan!
Het verven van metalen oppervlakken en voorwerpen vraagt een andere aanpak dan bijvoorbeeld het schilderen van hout of een muur. Met onderstaande nuttige tips kan je ook als onervaren schilder aan de slag om uiteenlopende soorten metaaloppervlakten goed en grondig te verven. Want metaal materiaal schilderen is niet moeilijk, als je maar weet hoe je dit soort projecten het beste aan kan pakken. Zo zijn er diverse metaalsoorten die je kan verven, zoals aluminium, ijzer, platina, chroom, koper, zink of lood (om maar een paar te noemen). En het schilderen van metalen oppervlakken met metaalverf kan ook variëren afhankelijk van of het metaal verwarmd is - zoals bij kachels – en of het zich binnen of buiten bevindt, denk aan een ijzeren hekwerk. Hieronder enkele handige tips die je op weg helpen om metaalwerk goed te kunnen schilderen.

1. Bewerk het materiaal goed voor
Belangrijk is dat eventuele roest van tevoren van het metaal verwijderd wordt. Dit kan met een metaalborstel. Vervolgens dient het metaal goed gereinigd te worden, wat inhoudt dat het vetvrij en stofvrij gemaakt wordt. Dit kan het beste met een goed algemeen werkzaam reinigingsmiddel als Polyfilla S600, dat het materiaal grondig schoon en vetvrij maakt.

2. Wanneer een primer gebruiken?
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken. Een betrouwbare keuze is de universele primer Redox BL Multi Primer, gebaseerd op watergedragen acrylaathars, die voor uiteenlopende metaalsoorten gebruikt kan worden. Voor staal is Redox AK Primer de beste optie als primer: deze hechtlaag is roestwerend en gebaseerd op high solid alkydhars.

3. Aflakken van het metaal: algemeen, radiatoren en buitenmetaal
Vervolgens is het tijd om, als de primer goed droog is, het metalen oppervlakte met Rubbol aflakken. Gebruik voor het Rubbol aflakken een goede kwaliteit metaalverf, die goed afdekt. Het soort verf en de werkwijze zijn afhankelijk van het specifieke soort metaal dat geverfd wordt. Verf je bijvoorbeeld een radiator, kies dan voor speciale radiatorlak die op de koude radiator kan worden aangebracht. Radiatorlak is speciaal ontworpen om hitte te kunnen weerstaan, verkleurt niet en bladdert niet af. Metalen die zich in de buitenlucht bevinden, hebben ook een bijzondere behandeling nodig. Denk aan hekjes of een metalen brievenbus. Zorg allereerst dat de oppervlakten van dit soort metaal goed roestvrij worden gemaakt met een staalborstel. Metaal in de buitenlucht heeft namelijk met weer en wind te maken en gaat daardoor snel roesten. Na het roetvrij maken en schoonmaken van het metaal met het universele schoonmaakmiddel Polyfilla S600, kan het beste Redox AK Primer opgebracht worden. Laat deze goed drogen en kies vervolgens voor een weersbestendige kleurlak om het materiaal mooi af te werken.

Artikelen bij deze pagina