Hoe behandel ik een spack plafond

Veel woningen worden opgeleverd met een plafond of muur met een gestructureerde laag. Dit spuitwerk heet Spack. Vanwege de zuigende werking van spack is een speciale voorbehandeling nodig om een vlekkerig resultaat en baanvorming te voorkomen.  Spack plafonds zijn goed te schilderen maar u dient wel bepaalde behandelingen te doen en de juiste producten te gebruiken.

Voorbereiding Spackplafonds

Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak de oppervlakte daarom goed schoon en stofvrij.

Repareer eventuele beschadigingen met een geschikte muurvuller of spackspray voor een mooi resultaat. Zorg dat de ruimte goed geventileerd is. Dek de vloer en meubels goed af met een afdekkleed en/of afdekfolie. Zorg voor goede verlichting of beter nog schilder bij daglicht, dan zie je beter of alles geschildert is. Gebruik een muurverfroller met lange vacht.

Spack plafonds en muren hebben een zuigende werking. Deze kun je het beste eerst voor behandelen met Nelf Fixeer, dit vermindert de zuiging en zorgt ervoor dat de muurverf egaal, zonder baanvorming en goed dekkend is. Zit er al een (oude) verflaag op de ondergrond dan hoeft u niet voor te strijken met fixeer.

Afwerking Spackplafonds, hoe verf je een plafond zonder strepen!

Als de Fixeer droog is kun je beginnen met het dekkend afwerken van het plafond, dit kun je het beste doen met een muurverf met een lange opentijd, speciaal voor spack ondergronden, zoals de Pastolex Spacklatex of de Sikkens Alphacryl Plafond

Zorg voor voldoende verf in een verfemmer. Doop de muurverfroller of kwast in de verf en zorg altijd voor een gelijkmatige verdeling van de muurverf op je roller met behulp van de verfemmer en verdeelrooster.
Verdeel de muur in denkbeeldige banen. Verdeel deze banen weer in kleinere vlakken. Gebruik voldoende verf en maak het plafond in 1 keer af, stop dus niet, laat vlakken en banen altijd iets overlappen om baanvorming tegen te gaan.

Als het gehele plafond is gedaan, laat deze dan verder met rust, de verflaag op het plafond oogt waarschijnlijk iets vlekkerig als hij nog aan het doordrogen is, je hoeft niks te doen. Beoordeel na ongeveer 16 uur pas hoe u het resultaat vindt, u zult zien dat het plafond mooi strak en egaal is opgedroogd.

Hoe verf je een plafond zonder strepen

Pstolex Spacklatex de muur en plafondverf die lang nat blijft waardoor er niet of nauwelijks banen of strepen op het plafond ontstaan.

 

Artikelen bij deze pagina