Hoe behandel ik nieuw stucwerk

Nieuw stucwerk kom vaak voor, mensen kiezen steeds meer voor mooie gladde wandafwerkingen.

Voor u nieuw stucwerk gaat schilderen dient u met enkele dingen rekening te houden, zo moet het nieuwe stucwerk eerst goed door te drogen alvorens u het wilt gaan schilderen, meestal duurt dit 2 weken, maar is sterk afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stuc.

Een nieuwe stuclaag is vaak ook wat poreus en nog wat poederig, wij raden dan ook aan om de stuclaag eerst te fixeren met een goed fixeermiddel, bijvoorbeeld Nelfamur Fixeer of Sikkens Alpha Muurfix. Let op dat u de fixeerlaag niet te dik aanbrengt, hierdoor kunnen namelijk hinderlijke strepen in de afwerklaag ontstaan. Breng de fixeer net als muurverf aan, maar werk van dan van onder naar boven om eventueel teveel aangebrachte voorstrijk nog weg te kunnen strijken of rollen.

Na voldoende doordroging kunt u deze fixeerlaag afwerken met een goede muurverf, bijvoorbeeld de Pastolex Super Mateffect of de Sikkens Alphatex SF, deze muurverven zijn in iedere gewenste kleur verkrijgbaar.

Muurprimer of fixeermiddel op nieuw stucwerk

Een fixeermiddel is vaak een dunne blanke melkachtige laag die je aanbrengt. Doe dit vooral niet te dik want dan bestaat de kans dat de fixeer gaat lopen en daardoor krijg je strepen in je muurverf laag. Rol de fixeer altijd met een speciale muurverfroller voor dunne vloeistoffen, zoals de microvezel muurverfrol. Rol de fixeer niet te dik maar gelijkmatig op de ondergrond net als of je latex rolt.

Er bestaan ook producten die nog makkelijker zijn aan te brengen en die bovendien al wit zijn of zelf op kleur gemaakt kunnen worden.Dit noemen we ook wel muurprimer. De Sikkens Alpha Pure Primer en de Herbol Zenit Grund zijn uitstekende muurprimers. Het voordeel is dat je ondergrond goed is voorbereid en vaak nog maar een laagje muurverf er overheen hoeft.

Artikelen bij deze pagina