• Grootste Sikkens assortiment
  • Snelle levering *
  • Scherpste online prijzen
  • Gratis verzending vanaf € 100,-

Hoeveel verf heb ik nodig?

Om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt, volg je over het algemeen deze stappen:

Hoeveel verf heb je nodig voor je klus?

Wat je niet wilt is dat je tijdens het schilderen tot de ontdekking komt dat je te weinig verf heb gekocht. Maar je wilt ook niet veel te veel kopen. Daarom hebben wij een handig tooltje toegepast bij bestel-verf.nl. Als je wil gaan bestellen zien je bij het product hoeveel vierkanten meter je kunt schilderen met een liter. Vul ik de calculator in hoeveel vierkanten meter je gaat schilderen. Let wel op als je bijvoorbeeld 10 m2 moet schilderen en je gaat uit van 2 keer schilderen, vul dan geen 10 maar 20 m2 in (2 x 10 m2)

Het theoretische rendement van een verf kan nogal verschillen. Dit vind je terug in de technische documentatie van het desbetreffende product. Het rendement is ook afhankelijk van de ondergrond, op een gladde ondergrond is bijvoorbeeld het rendement hoger dan op een grove ondergrond.

Stappen om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt

Bepaal de oppervlakte die je gaat schilderen: Meet de lengte en breedte van het oppervlak. Voor complexe vormen, zoals een kamer met ramen en deuren, bereken je de oppervlakte door deze in afzonderlijke delen op te splitsen en vervolgens de oppervlaktes van elk deel op te tellen.
Bepaal de dekking van de verf: Dit wordt meestal aangegeven op het etiket van de verf in vierkante meters per liter (m²/l). Als dit niet beschikbaar is, kun je een gemiddelde dekking gebruiken op basis van het type oppervlak en de textuur. Bijvoorbeeld, gladde oppervlakken hebben over het algemeen minder verf nodig dan ruwe oppervlakken.
Bereken het totale verfverbruik: De totale hoeveelheid verf die je nodig hebt, wordt berekend door de oppervlakte te delen door de dekking van de verf. Dit geeft je het aantal liters verf dat nodig is voor één laag.
Overweeg het aantal lagen: Als je meerdere lagen verf wilt aanbrengen, vermenigvuldig dan het totale verfverbruik per laag met het aantal lagen dat je van plan bent aan te brengen.
Voeg een veiligheidsmarge toe: Het is altijd verstandig om een extra hoeveelheid verf toe te voegen voor onverwachte verliezen, zoals morsen, absorptie door het oppervlak, en om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt voor eventuele retouches in de toekomst. Een veilige marge is meestal 10-20% van het berekende totale verfverbruik.
Hier is een formule die je kunt gebruiken:

Totale verfverbruik (in liters)=Oppervlakte (in m²)Dekking van de verf (in m²/l)×Aantal lagen×Veiligheidsmarge (meestal 1.1 of 1.2)Totale verfverbruik (in liters)=Dekking van de verf (in m²/l)Oppervlakte (in m²)​×Aantal lagen×Veiligheidsmarge (meestal 1.1 of 1.2)

Met deze berekeningen kun je een goede schatting maken van de hoeveelheid verf die je nodig hebt voor je project.

Wij hebben een handig tool voor je

De hoeveelheid verf die je nodig heeft hangt dus sterk af van het type product wat je gaat gebruiken, zo schilder je minder vierkanten meters met een liter muurverf dan met een liter hoogglans verf. Bij ons hebben we bij iedere verfsoort ook een tool om uit te rekenen hoeveel verf je nodig hebt. Je toest eenvoudig het aantal vierkante meters in wat u wilt schilderen en je krijgt meteen te zien hoeveel je ongeveer nodig zult hebben

Kom je er niet uit? Wij helpen je verder

Kom je er niet uit hoeveel liter je nodig hebt voor jouw klus? Wij helpen je uiteraard graag verder hiermee. Bel ons tijdens onze openingstijden op 020-2466000 of email ons via info@bestel-verf.nl een van onze medewerkers zal je hierbij verder helpen.