Hoe verwijder ik oude slechte verflagen?

Dit ligt aan de ondergrond, en hoe los de verflaag zit. In sommige gevallen zit het zo los dat je het met een steekmes zo los kan halen. Voor oude slechte verflagen op houtwerk is föhnen / afbranden icm een scherpe Bahco schraper ook een mogelijkheid. Tegenwoordig zijn er ook zeer goede excentrisch roterende schuurmachines die snel en makkelijk meerdere lagen verf kunnen verwijderen. Dit kan ook als de lagen er wel nog goed op zitten, een schuurmachine die hiervoor geschikt is: Festool RO 90.

Als laatst kunt u ook Vista Lakweg verf afbijt gebruiken. Smeer de ondergrond hiermee in, dek het af met plastic en laat het 24-48 uur inwerken. Hierna zijn zeer makkelijk meerdere verflagen te verwijderen. Als u het eerder als 48 uur wilt schilderen is het belangrijk dat u het geheel reinigt met de Vista Lakweg reiniger. Deze stopt het afbijt proces.

Hoe verwijder je oude verf

Gebruik bij het verwijderen van oude verflagen een scherpe schraper en zorg ervoor dat je de ondergrond niet te veel beschadigd. Beschadigingen komen vaak door dat de schraper niet scherp genoeg is of doordat je te hard op de schraper drukt. Krab tijdens het fohnen de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de verfkrabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!

Verf verwijderen met afbijt

Op sommige plaatsen is branden of machinaal schuren niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel een goed alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik tijdens het werken met afbijtmiddelen altijd handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat  de afbijt goed inwerken en verwijder deze met een verfkrabber of met een pannespons.,

Schuren van de ondergrond

Na het fohnen, afbranden of afbijten moet u de ondergrond goed schuren. Let op dat u het geheel schuurt zodat een vlakke strakke ondergrond ontstaat, dat scheelt u in het verloop van het schilderwerk een hoop plamuur werkzaamheden. Maak het geheel stofvrij en schilder de ondergrond met grondverf.
 

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Verf verwijderen met afbrandföhn of verfföhn

Een van de manieren om ver te verwijderen is door het gebruik te maken van een afbrandfohn. Let wel op dat je de Föhn niet te lang op één plek houd.

Oude verflagen verwijderen met afbijt

Eenvoudig verf verwijderen kan ook met een verf afbijtmiddel ook wel afbijt genoemd. Als je afbijt gebruikt, vergeet dan zeker niet om de ondergrond goed na te spoelen.

 

 

Artikelen bij deze pagina