Verf die niet vergeelt

Heb je net een paar maanden geleden je huis aan de binnenkant mooi wit geschildert, zie je nu al dat de verflaag er wat cremer uit ziet dan toen je het aanbracht. Dit verschijnsel noem je donker vergeling, wat komt omdat er op die plekken weinig of geen daglicht is, de verflaag heeft uv licht nodig om niet te vergelen. 

Alle verf op terpentinebasis vergeelt, maar binnen is dit nog erger dan buiten. Wilt u binnen schilderen en geen of nauwelijk vergeling hebben, dan is het aan te raden om bepaalde type verf te gebruiken en andere juist niet. Wij zullen u in deze rubrieke uitleggen welke verf u het beste kunt gebruiken.

Verf die binnen in huis niet vergeelt

Alle alkydharsverven vergelen binnenshuis, de een wat meer dan de andere. Watergedragen verf vergeelt niet tot nauwelijks daarom raden wij u aan als u binnen deuren of kozijnen gaat schilderen om het hier verf op waterbasis voor te gebruiken. Enkele jaren geleden waren de watergedragen verven nog niet zo goed door ontwikkelt, tegenwoordig zijn er zeer goede soorten watergedragen verf op de markt. Sikkens heeft bijvoorbeeld een hele lijn Rubbol BL Rezisto watergedragen verf die goed te verwerken zijn en een mooi eindresultaat geven.

Vergelen vertagen

Verf op terpentinebasis zal dus altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen:

  • Zorgen voor voldoende daglicht
  • Probeer schilderwerk niet bloot te stellen aan te hoge temperaturen (denk aan een radiator)
  • Maak minder gebruik van (gebroken) wit kleuren, deze verkleuren sneller
  • Externe factoren van vergeling zijn: nicotine, rook, vuil en vet

Advies om binnenshuis te schilderen

Voor binnenschilderwerk, in een witkleur of gebroken wit, adviseren wij om watergedragen acrylaatverven te gebruiken. Als u een zijdeglans afwerking wilt adviseren wij u de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin, Sikkens BL Rezisto Semi Gloss of de Antonol AQX Satin. Wilt u een hoogglans afwerking dan adviseren wij u de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss of de Antonol AQX Gloss. De watergedragen acrylaatverven zullen niet vergelen. Bestel-verf beschikt over een breed assortiment watergedragen lakken voor binnen, aan te kleuren in iedere gewenste kleur. 

Verf op terpentinebasis voor binnen met geringe donker vergeling

Schildert u binnen in huis toch liever met een verf op terpentinebasis omdat u bijvoorbeeld de glans wat vindt tegen vallen van een verf op waterbasis of omdat u het toch pretiger vind om mee te schilderen, dan adviseren wij u om met Sikkens Rubbol Finura satin of Sikkens Rubbol Finura High Gloss te schilderen, goed voordeligere alternatieven zijn de Drenth LGX Urethaan satin of de Drenth LGX Urethaan Gloss

Muurverf voor binnen die niet vergeelt

Muurverf is over het algemeen op waterbasis en vergeelt dus van zichzelf niet, een vergeling van muurverf gebeurt over het algemeen door nicotine aanslag, vochtplekken, vuil en vet. Mocht u de muren weer willen schilderen dan kunt u deze gewoon weer met een goede muurverf overschilderen, let wel op bij oude vocht of nicotine vlekken moet u een isolerende muurverf gebruiken. Bij lichte vervuiling kunt u schilderen met de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF maar bij zwaardere vervuilingen raden wij u aan om de Sikkens Alpha Isolux of de Pastolex Renovatiemuurverf te gebruiken.

Kleuren

De verf die niet of nauwelijks vergeelt is verkrijgbaar in wit en in allerlei kleuren, hoe witter de verf hoe belangerijker het is dat u kiest voor een verf die niet of nauwelijks vergeelt. Donkere kleuren vergelen ook, maar dat valt veel minder op, dus daarom hoeft u daar minder kritisch bij te zijn.

Watergedragen of verf op terpentine basis

We hebben u dus uitgelegd wat minder vergeelt, maar wilt u meer weten over de verschillen tussen watergedragen verf en verf op terpentinebasis (alkydhars verf) dan kunt u dit uiteraard bij ons terug vinden door in het artikel "wat is het verschil tussen verf op waterbasis en terpentinebasis

 

 

Hoogglans verf die niet vergeelt

Sikkens hoogglans verf voor binnen die niet vergeelt

Hoogglans verf voor binnen die niet vergeelt

Hoogglans verf voor binnen met geringe donker vergeling

Hoogglans verf voor binnen met geringe donker vergeling

Zijdeglans verf die niet vergeelt

Sikkens Zijdeglans verf voor binnen die niet vergeelt

Zijdeglans verf voor binnen die niet vergeelt