Wanneer moet ik grondverf gebruiken?

Voor kaal hout moet je altijd een grondverf gebruiken. Een grondverf zal altijd een veel betere hechting hebben op kaal kout dan een lakverf. Verder heft een grondverf ook de zuiging op van het hout, vult het beter, droogt het sneller en is het beter schuurbaar. Grondverf is de basislaag van het schilderen. Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat de grondlaag in orde is! Een mooie makkelijk verwerkbaar grondverf is de Sikkens Rubbol Primer of de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer

Wanneer moet ik grondverf gebruiken

Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Wanneer gebruik je grondverf?

Wanneer gebruik je geen grondverf?

  • Ondergronden die al eerder geschilderd zijn en geen gebreken vertonen op hout en kunststof.
  • Als de aflaklaag een eenpotsysteem is. Bijvoorbeeld Sikkens Rubbol EPS voor op hout, als het kaal nieuw hout is adviseren we wel om toch om eerst een grondverf te gebruiken.
  • Bij een transparante afwerking. 
  • Als afgewerkt wordt met een beitsachtig product. Bijvoorbeeld met Koopmans Perkoleum

Artikelen bij deze pagina