Je huis schilderen

Zelf je huis Schilderen!

Je wilt je huis aan de buitenkant schilderen, maar hoe ga je dit aanpakken?

We willen je wat nuttige tips geven om dit goed aan te pakken..

Stap 1: Ontvetten en schoonmaken

Als eerste ontvet het houtwerk met een reinigingsmiddel, spoel altijd na met schoon water en zorg ervoor dat de ondergrond daarna goed droogt. Direct schuren en niet schoonmaken is niet goed, dan verplaatst u alleen het vet of schuurt vuil in de ondergrond.

Een goed schoonmaakmiddel is P.K. Cleaner of B-clean.

Stap 2: Schuren

De oude verflaag dient altijd opgeruwt te worden, dit doet u door de laag te schuren, waardoor de nieuwe verf goed kan hechten. Als de verflaag er niet goed uit ziet begint u met grof schuurpapier bijvoorbeeld met korrel P80 of P100, is de verflaag nog goed intact begin dan met korrel P150. Als u begin met schuurpapier met een grove korrel (bijvoorbeeld P120), om oneffenheden glad te schuren, ga daarna dan opbouwend naar een fijnere korrel en sla altijd één grofte over (dus van P120 naar P180 en dan naar P240). Schuurt u alleen met grof papier, dan ziet u na het schilderen nog krassen in de verflaag. kijk hier voor diverse vormen van schuurpapier

Stap 3: Schoonmaken

Veeg of borstel het stof goed weg nadat er is geschuurd en spoel het werk na met schoonwater en spons, laat de ondergrond goed drogen.

Stap 4: Plamuren

Buiten kunt u beter niet plamuren. Kleine haarscheurtjes kunt u het beste wegwerken met exterieur acrylaatkit.

Stap 5: Gronden
Is de ondergrond al geschildert, dan is een grondverf niet altijd nodig, uiteraard kunt u ondergrond ondanks dat er een oudere verflaag op zit gewoon mee gronden. Gaat u gronden en afschilderen, gebruik dan verf van het zelfde systeem (bijvoorbeeld Sikkens Rubbol Primer extra met Sikkens Rubbol SB Plus). Roer de verf altijd eerst goed door en schenk deze over in een strijkvaatje of verfbakje. Doop de kwast met de haren voor een derde in de verf. Laat de verf goed in de kwast trekken en tik de kwast met de haren zacht tegen de rand van het strijkvaatje of verfbakje, er druipt hierdoor haast geen verf uit u kwast en kunt u direct beginnen met schilderen. bij grotere vlakken is het aan te raden om een redfibre verfroller te gebruiken.

Stap 6: Afschilderen of aflakken

Als de grondverf goed droog is schuurt u deze weer licht op met een fijne schuurkorrel (bijvoorbeeld P180 of P240) en stoft u de ondergrond met een stoffertje schoon en gebruik eventueel voor de laatste restjes stof weg te halen een kleefdoekje. Begin vervolgens altijd bovenaan met schilderen en werk naar beneden. Verdeel de verf gelijkmatig en strijk daarna verf af in één richting. Om een goed eindresultaat buitenschilderwerk te bereiken zijn minimaal twee verflagen nodig.

Stap 7: Kwast bewaren ofschoonmaken

Gaat u de volgende dag weer verder met schilderen? Bewaar u kwast in de kwastengel, in water kan ook maar kwastengel is aan te raden. Zo blijft hij voor één dag goed maar kan de kwast ook maanden goed worden bewaart.

Je huis schilderen doe je met de beste producten

Als je gaat schilderen raden we je aan om de beste producten te gebruiken, voor een zo goed mogelijk resultaat. We zullen een kleine selectie geven voor het beste resultaat.

Beste hoogglans verf voor buiten

Beste hoogglans verf voor buiten

Zeer goede muurverf voor buiten

Sikkens verf voor binnen waterverdunbaar

Toch liever binnen schilderen met verf op terpentinebasis

Mooie matte muurverf welke goed schoon te maken is voor binnen