Wat doe ik met houtrot?

Wat doe ik met houtrot? Houtrot is funest voor schilderwerk, en moet volledig verwijderd worden tot op het gezonde hout voordat je kan schilderen. Dit kan door middel van vrezen of met een multitool (fein) zaag. Hierna kan je de plekken repareren met een geschikt buitenvulmiddel. Polyfilla en Zusex hebben beide een complete lijn met geschikt producten voor zowel kleine als grote reparaties.

Hoe kun je houtrot het beste repareren

Vocht veroorzaakt schimmel en schimmel veroorzaakt houtrot. Houtrot is te repareren op verschillende manieren. De meest gebruikelijke is om het rotte gedeelte weg te krabben en te herstellen met een epoxy houtrotvuller. Als u houtrot verwijderd, bedenk dan wel dat u de houtrot verwijderd tot op het gezonden hout. Als het een kleine reparatie is, ongeveer zo groot als een schroefgat, dan kunt u dit het beste vullen met Polyfilla Pro W350. Een reparatiemiddel voor kleine reparatie's. De W350 droogt super snel en is al naar een half uur droog.

Als de te repareren delen groter zijn dan is het te adviseren om de Polyfilla Pro W370 of de Zusex Allround Repair te gebruiken. Let wel op dat bij grote reparatie's eerst het hout moet worden voorbehandeld met een impegneer laag, zoals de Polyfilla Pro W340 of als u zusex producten gebruikt de Zusex Impregneer OV. Deze kunt u nat in nat afwerken met een Polyfilla of Zusex product.

Wat doe ik met houtrot en hoe bestel ik het?

De beste houtrot herstelproducten bestel je eenvoudig bij Bestel-verf.nl. Kom je niet helemssl uit, of heb je nog een vraag? Bel ons gerust dan even op 020-24 66 000

Klik hier om naar de vorige pagina te gaan

Opsporen van houtrot

Houtrot is in een vroeg stadium soms lastig te herkennen. De plekken zijn te vinden door de kozijnen na te lopen op zachte plekken. Vaak zijn er ook wat barstjes in het schilderwerk ontdekken wat aan geeft dat er houtrot zit.
Houtrot bevind zich vaak in de hoeken van het kozijn. Besteed op die punten extra aandacht bij het controleren.
Als je zachte plekken tegenkomt dan kun je met een hard voorwerp zoals een schroevendraaier of een priem op de plek duwen, is het hout zacht, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een beginnende of gevorderde houtrot achter.

Verwijderen van houtrot

Heeft u een houtrot plek gevonden? Dan moet u deze eerst helemaal verwijderen en schoonmaken. Dit kan met een verfkrabber, houtfrees of ander puntig gereedschap.
Wees niet te voorzichtig en zorg er voor dat u alle zwakke plekken verwijdert, zowel het rotte hout als de verflaag. Het beste is om tot ongeveer 5 cm rondom de plek in het gezonde hout te verwijderen op zoek naar uitlopers van houtrot.
Als u dit niet doet en er zit op die plekken nog wel wat houtrot, dan kan het gewoon verder gaan rotten.

Artikelen bij deze pagina